המושג NFT הצליח לשגע את העולם בחודשים האחרונים. מכירים את הגיף "ניאן קאט"- חתול מצויר שעף בחלל, מאחוריו שביל קשת וגופו הוא בעצם פופ טארט? ובכן, הוא מבוסס על סרטון שהופיע לראשונה ביוטיוב בשנת 2011 והפך לאחד הנצפים ביותר. לאחרונה הגיף בהשראתו נמכר במחיר של כמעט 600 אלף דולר.
אם גם אתם חושבים שזה מטורף לשלם סכום כזה על יצירה שבעצם נמצאת כבר באינטרנט בחינם אתם לא לבד, העמדות לגבי ה- NFT מתחלקות לכאלו שבטוחים שזו בדיחה שתחלוף לכאלו שסבורים שמדובר בדבר הבא בתחום האומנות. אז האם באמת מדובר ביצירות אומנות או עוד מטבע דיגיטלי? אנחנו כאן לעשות קצת סדר.
מה הוא NFT?
הקיצור של NFT הוא non-fungible token או בעברית אסימון חסר תחליף. הוא חלק ממטבעות הקריפטו שהם בעצם נכסים דיגיטליים הנמצאים ברשת מבוזרת, כלומר המידע מפוזר על מספר שרתים המתקשרים בינם ואין מחשב אחד ששולט על הכל. בשונה ממטבעות דיגיטליים אחרים, כמו למשל הביטקוין, כל מוצר NFT הוא ייחודי ולא ניתן למצוא עוד אחד שהוא אותו הדבר. מדובר ביצירות אומנות, פריטי אספנות, שטח וירטואלי, אווטרים, ציוצים, סנפשוטים של משחקים ואפילו מוזיקה.
הוא מתבסס על טכנולוגיית בלוקצ'יין שהיא פרוטוקל בעזרתו שני הצדדים מבצעים עסקה בצורה בטוחה ללא התערבות של גורם שלישי. הפריט שנרכש הוא בעל מידע ייחודי ומקורי לו וכך בעצם הוא הופך לפריט אספנות למרות שמדובר ביצירה דיגיטלית שניתן לשכפל.
מה הקסם שלו?
הרשת הדיגיטלית פתוחה עבור כולם, על מנת להעתיק ולהשתמש ביצירה של מישהו אחר כל מה שצריך זה בדרך כלל זה חיבור לאינטרנט. התפיסה שה-NFT מנסה לשנות היא לגבי הבעלות של אותן יצירות דיגיטליות, עבור רבים להיות בעלים של יצירה כזו או אחרת מצביע על סמל סטטוס למעמד גבוהה.
גם מבחינת האומנים עצמם מדובר בשינוי משמעותי, אם בעבר הרווחים היו מגיעים בעיקר מתמלוגים, היום הרווח יכול להיות מידי והוא מגיע ישירות מהמעריצים, מבלי לשלם עמלות לעוסקים במלאכת הפרסום והשיווק. לא מעט אנשים מפורסמים כבר משתמשים בפלטפורמה זו, ביניהם קוונטין טרנטינו שמתכנן למכור קטעים מהתסריטים שכתב ומייסד טוויטר, ג'ק דורסי, שהעמיד למכירה את הציוץ הראשון אי פעם ברשת החברתית שלו וקיבל הצעה בגובה של 2.5 מיליון דולר.
האם העתיד נמצא שם?
כרגע שוק זה נראה יציב וכזה שהפופולאריות שלו רק עולה- אם כשהוא הופיע לראשונה ב-2017 הוא היה מושא ללעג, ב-2020 המכירות שלו עמדו על כ-65 מיליון דולר וכבר כשנה לאחר מכן הן זינקו לסכום של כ- 22 מיליארד דולר. נכון, כרגע מדובר בשוק שרלוונטי בעיקר לאנשים בעלי הון גבוה אך לא מעט מומחים בנושאי טכנולוגיה רואים ב-NFT את העתיד של האומנות הדיגיטלית.
קנייה של יצירה דיגיטלית מעניקה לקונה את היכולת להיות הבעלים ולהשתמש בה באופן חוקי ובעתיד קיימת אפשרות שערכה יעלה והוא יוכל למכור אותה ברווח גדול. יחד אם זאת, כמו מטבעות דיגיטליים רבים, אף אחד לא יכול לדעת מה יקרה בשוק זה בעתיד הרחוק לכן צריך להיות מודעים גם לסיכונים. ואם אתם אומנים כישרוניים בעלי יצירות מיוחדות שהסתרתם מהעולם, בהחלט כדאי לשקול להנפיק אותם כ-NFT.