צילומים: אלי פוזנר, מוזיאון ישראל, ירושלים
מאת: רחל סליט
"פבלו דייגו חוסה פרנסיסקו דה פאולה חואן נפומוסנו מריה דה לוס רמדיוס סיפריאנו דה לה סנטיסימה טרינידאד מרטיר פטריסיו רואיס אי פיקאסו" הוא שמו המלא של פאבלו פיקאסו. זהו אולי עוד אחד מפרטי הטריוויה אותם לא ידעתם על אמן הספרדי הדגול, מייסד הקוביזים ומגדולי אמני אירופה בכל הזמנים.
דרך מקובלת להציג את יצירותיו של פיקאסו – אשר יצר על פני שבעה עשורים – הינה חלוקה לתקופות יצירה החל מהתקופה הכחולה, עבור בתקופה הוורודה וכמובן תקופות הקוביזם והסוראליזם.
התערוכה המצוינת "מחוץ לקווים" במוזיאון ירושלים מציגה אוסף מרגש, לא פחות, של מאות הדפסים ורישומים של פיקאסו הערוכות על פי סדר כרונולוגי. כיוון שמרבית היצירות מתוארכות ניתן לעקוב אחר התפתחותו של פיקאסו לאורך השנים, הווירטואוזיות וההעזה המדהימה ביצירתו ושליטתו במגוון אדיר של סגנונות וטכניקות.
הצפייה באוסף היצירות, חלקן מאוסף מוזיאון ירושלים וחלקן הושאלו ממוזיאונים מובילים בעולם, מרתקת! ההדפסים דרמתיים ומלאי עוצמה ועם זאת עשויים ברגישות של וירטואוז שיודע למתוח קן עדין ועוצמתי ביחד. במהלך ביקורי לא יכולתי שלא לעמוד כמעט ליד כל הדפס מנסה לפצח את הקסם. פיקאסו הרבה לצייר את המפגש בין הכיעור של החיה שהיא המינוטאורוס, ליופי הנשי, והוא עושה זאת בעדינות וברגישות, המינוטאורוס מצויר תמיד כיצור עצוב בעצם ולא כחיה תוקפנית, והנשים שאיתו מלאות רוך. פיקאסו מצליח לתאר את הנפש של המצוירים למרות שהכל נעשה כביכול בקווים פשוטים.
ההדפסים בהם פיקאסו מצייר את היונה המפורסמת שלו, היונה הלבנה – יונת השלום עוצמתיים מאוד. המפגש עם המקור מעביר חוויה אחרת אשר כלל אינה דומה למה שרואים על גבי פוסטרים מפורסמים בהם מופיעה היצירה. הקווים חזקים, הצבע השחור, מקבל משמעות אחרת לגמרי, רואים את עבודת היד של האמן וכמעט מרגישים את התהליך ואת הלך הנפש…
עמדתי דקות ארוכות מול היצירות והתמלאתי רצון עז להיכנס לסטודיו שלי ולצייר…מעט מאוד פעמים אני יוצאת מתערוכה בהתרגשות רבה כל כך!
לרוץ ולא לפספס!
מוזיאון ישראל
פיקאסו: מחוץ לקווים
אוצרת: טניה סירקוביץ’
התערוכה מוצגת מ-7 ביולי עד 19 בנובמבר, 2016
פיקאסו: "מחוץ לקווים" במוזאון ישראל בירושלים - רוצו לראות!!
ספטמבר 20, 2016
/ רחל סליט
פוסטים אחרונים
ארכיון לפי חודשים